Πώς είναι μία συνεδρία Coaching;

Μία συνεδρία coaching είναι στην ουσία μια μεθοδική σύσκεψη μεταξύ δύο ανθρώπων: του Προπονητή (Coach) και του Προπονούμενου (Πελάτη). Ο Coach υποστηρίζει τον πελάτη του στην προσπάθεια του να σκεφτεί με πιο ανοικτό, πιο καινοτόμο, πιο ευρηματικό τρόπο, έτσι ώστε να βρει λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν ή να επιτύχει κάποια σημαντική συνειδητοποίηση.

Κάθε τέτοια σύσκεψη οφείλει να είναι μια δυνατή εμπειρία, μερικές φορές απολαυστική, άλλες φορές δύσκολη, καθώς μία νέα έντονη συνειδητοποίηση δεν είναι πάντα ευχάριστη. Σε κάθε περίπτωση όμως, μια επιτυχημένη συνεδρία δεν θα ξεχαστεί τις επόμενες ώρες. Συχνά, θα δουλεύει στο μυαλό μας για μέρες, βδομάδες ή ακόμα και μήνες, ωριμάζοντας και δημιουργώντας νέα επίγνωση!

Τι θέματα συζητιούνται σε μία συνεδρία Coaching;

Τα πιθανά θέματα συζήτησης σε μια συνεδρία coaching είναι απεριόριστα. Θέματα εργασίας, οικογένειας, σχέσεων, αυτοβελτίωσης, επίγνωσης, όλα είναι θεμιτά και δόκιμα.

Ο πελάτης συνήθως φέρνει στο τραπέζι:

  • ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αναζητά την πιο ικανοποιητική λύση
  • μια πλευρά της προσωπικότητας του την οποία θέλει να φωτίσει
  • μια αλλαγή ή μετάβαση την οποία θέλει να κάνει με σωστό τρόπο
  • οποιαδήποτε πολύπλοκη κατάσταση θέλει να απλοποιήσει ή να κάνει πιο ξεκάθαρη
  • μια επιχειρηματική ιδέα που σκέφτεται να υλοποιήσει ή
  • ένα νέο project που σχεδιάζει

Το πρώτο μας μέλημα είναι να συνειδητοποιήσει ο προπονούμενος πού βρίσκεται και πού θέλει να πάει. Το δεύτερο είναι να βρεθεί το πώς. Αφού σκεφτούμε δηλαδή, τι επιλογές έχουμε, θα επιλέξουμε την καλύτερη. Το τρίτο είναι να προχωρήσουμε στο πλάνο μας και να εξασφαλίσουμε την επιτυχή του εκτέλεση.

Ποια είναι η προσέγγιση του Coaching;

Το Coaching έχει σκοπό να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέα γνώση για τον εαυτό μας ή το περιβάλλον μας, να μας βοηθήσει να λύσουμε προβλήματα και να μας δώσει νέα εφόδια, ώστε να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά στο υπόλοιπο της ζωής μας.

Ο coach κάνει ερωτήσεις, δεν δίνει συμβουλές. Το coaching κυρίως δημιουργεί συνειδητοποίηση. Φωτίζει αθέατες πλευρές. Διώχνει τη νοητική θολούρα και φέρνει διαύγεια. Μας δίνει έμπνευση και ενθάρρυνση. Κατανοούμε το γιατί που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από το τι και το πώς. Σαν αποτέλεσμα, η παρακίνηση μας αυξάνεται κατακόρυφα.

Coaching: Συχνές ερωτήσεις και σύντομες απαντήσεις
Το coaching δεν παρέχει θεραπεία. Θεωρούμε ότι το άτομο είναι ακέραιο, από τη φύση του δημιουργικό και έχει όλες τις λύσεις μέσα του. Μας ενδιαφέρει να βρούμε, έτσι όπως είμαστε, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Εστιάζουμε περισσότερο στο να χτίσουμε πάνω στα δυνατά μας σημεία, παρά στο να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας. 

Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει τόσο το παρελθόν. Εστιάζουμε στο παρόν και το μέλλον. Δημιουργούμε έντονη επίγνωση του ποιοι ακριβώς είμαστε και ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Έπειτα, αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε αυτή τη μετάβαση.

Πώς διεξάγεται μία συνεδρία;

Μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Καθισμένοι σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή με ένα ωραίο περπάτημα. Και βέβαια με συνάντηση στο γραφείο, στο σπίτι ή σε μία ήσυχη καφετέρια. Το μέρος δεν έχει τόση σημασία. Αρκεί να μην υπάρχουν θόρυβοι ή άλλες αποσπάσεις. Χρειαζόμαστε ησυχία και ηρεμία για να βοηθήσουμε το μυαλό μας να λειτουργήσει στο μέγιστο!

Ο Coach τι ακριβώς κάνει;

Ο Coach λειτουργεί περισσότερο ως έμπειρος συνομιλητής παρά ως σύμβουλος. Συνήθως, ξεκινάει κάνοντας μερικές στοχευμένες ερωτήσεις ώστε να αρχίσουν οι χυμοί να ρέουν. Στη συνέχεια, φωτίζει αθέατες πλευρές και προτείνει νέες οπτικές γωνίες. Δεν διστάζει να φέρει τη συζήτηση σε σημεία έξω και μερικές φορές μακριά από τη ζώνη άνεσης. Δημιουργεί διαύγεια και δίνει ενδιαφέρουσα τροφή για σκέψη μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Αποφεύγει να «ξέρει» τι είναι σωστό ή λάθος για τους πελάτες του, απλά θα τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσει εκείνοι τι είναι σωστό και τι λάθος. Και οι δυο μαζί δημιουργούν πολύτιμη επίγνωση ως προς το τι λειτουργεί και τι όχι.

Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο για μένα Coach?

Η σωστή επιλογή του προπονητή ή της προπονήτριας μας, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχή πορεία του coaching . Σε κάποιο βαθμό είναι και θέμα πιθανοτήτων να πέσουμε πάνω στον κατάλληλο Coach με την πρώτη. Όμως αν δεν σταθούμε «τυχεροί» θα χρειαστεί να τον αναζητήσουμε υπομονετικά, μέχρι να βρούμε εκείνον με τον οποίο έχουμε την τέλεια χημεία. Όταν τον (ή την) βρείτε θα το καταλάβετε αμέσως!


Δοκιμάστε αν θέλετε να κάνετε μια πρώτη, απλή συνειδητοποίηση μόνοι σας, με την άσκηση που περιγράφεται στο άρθρο μας: Βελτιώστε την ποιότητα της ζωής σας με τη βοήθεια της Cantril Ladder.