Τα τέσσερα στάδια της ζωής

Ο Καρλ Γιουνγκ εντόπισε τέσσερα διαφορετικά στάδια στη ζωή. Αυτά τα στάδια δεν έχουν να κάνουν με το τι δουλειά κάνουμε, πόσων ετών είμαστε, τι έχουμε επιτύχει ή πόσα χρήματα βγάζουμε. Κυρίως, έχουν να κάνουν με το ποια είναι τα βασικά μας ενδιαφέροντα και οι σημαντικοί μας στόχοι. Επίσης τα στάδια αυτά δεν είναι γραμμικά. Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσουμε κάποιο για να περάσουμε στο επόμενο. Μπορούμε να μπαίνουμε περισσότερο ή λιγότερο μέσα στο ένα ή στο άλλο, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας.

Τα τέσσερα Στάδια της Ζωής: σε ποιο βρίσκεστε τώρα;

🏀 Το Στάδιο του Αθλητή – Η περίοδος της Μίμησης

Σε αυτό το στάδιο, μας ενδιαφέρει κυρίως το σώμα μας και το πώς φαινόμαστε στους άλλους. Μπορούμε να κοιτάμε για ώρα το είδωλο μας στον καθρέπτη παρατηρώντας την εξωτερική μας εμφάνιση.

Δοκιμάζουμε πράγματα και αναπτύσσουμε τις πρώτες μας ανασφάλειες. Αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας.  Ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα μας και προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς μας επηρεάζουν. Μιμούμαστε τους άλλους, έχοντας πολύ λίγο χώρο για να αναπτύξουμε αυτονομία. Νιώθουμε μια ανάγκη για συνεχή αποδοχή και επιβεβαίωση, ενώ υπάρχει παντελής απουσία προσωπικών αξιών και ανεξάρτητης σκέψης.

Ο σκοπός αυτού του σταδίου είναι να μας διδάξει πώς λειτουργεί ο κόσμος.

🏹 Το Στάδιο του Πολεμιστή: Η φάση της αυτο-ανακάλυψης

Εδώ αρχίζουμε να εντοπίζουμε τα σημεία πού διαφέρουμε από τους άλλους και βρίσκουμε μία πρώτη θέση στην κοινωνία. Κατανοούμε ότι είμαστε μοναδικοί. Ξεκινάμε να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις μόνοι μας και δοκιμάζουμε τα όρια μας. Βγαίνουμε δειλά έξω από την ζώνη ασφάλειας και πειραματιζόμαστε με νέα μέρη, ανθρώπους και πράγματα. Έτσι εντοπίζουμε τι λειτουργεί για εμάς και τι όχι, κρατάμε τα πρώτα και πετάμε τα δεύτερα. Με αυτό τον τρόπο προχωράμε και εξελισσόμαστε.

Εδώ επίσης, προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Θέλουμε να κυριέψουμε τον κόσμο. Να έχουμε περισσότερα. Μας αρέσει να συσσωρεύουμε πράγματα. Περνάμε μία φάση σύγκρισης και ανταγωνισμού.

Σε αυτό στάδιο είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τα όρια και τους περιορισμούς μας, σε τι είμαστε καλοί και σε τι όχι, τι μπορούμε να καταφέρουμε και τι όχι. Η ζωή δίνει άπειρες επιλογές και μιας και δεν προλαβαίνουμε να τις έχουμε όλες, είναι σοφό να μείνουμε σε αυτές που μας ταιριάζουν καλύτερα.

📜 Το Στάδιο της Δήλωσης: Η εποχή της Δέσμευσης

Εδώ ενοποιούμε τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει στα δύο προηγούμενα στάδια. Πλέον έχουμε δει τι λειτουργεί για μας και τι όχι, καταλαβαίνουμε πού τα καταφέρνουμε καλά και πού τα θαλασσώνουμε. Ξέρουμε τι μας εμπνέει και τι μας κρατάει πίσω. Ποιες από τις δραστηριότητες μας οδηγούν κάπου και ποιες δεν οδηγούν πουθενά. Ποιοι από τους φίλους και γνωστούς μας γεμίζουν ενέργεια και ποιοι μας αδειάζουν.

Παράλληλα, συνειδητοποιούμε ότι παρόλα όσα έχουμε αποκτήσει, δεν νιώθουμε γεμάτοι, ούτε και είμαστε ευτυχισμένοι. Ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε την διαφορά στον κόσμο. Θέλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ποιοι είμαστε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Αισθανόμαστε την ανάγκη να προσφέρουμε στους άλλους.

Αυτά που μέχρι τώρα κυνηγούσαμε (χρήματα, δύναμη, αγαθά) θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στη ζωή μας, αλλά δεν έχουν πια τόση αξία για εμάς όσο πριν. Πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από αυτά. Τα λαμβάνουμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά, αλλά είμαστε και έτοιμοι να τα αφήσουμε οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό είναι το στάδιο της προσφοράς.

🔥 Το Στάδιο του Πνεύματος: Η ώρα της κληρονομιάς

Εδώ πια έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει για εμάς νόημα και είναι σημαντικό. Εργαστήκαμε σε όλη μας τη ζωή, είχαμε διάφορες επιτυχίες, κερδίσαμε ότι έχουμε σήμερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει από δω και πέρα, δεν είναι να επιτύχουμε περισσότερα αφού η ηλικία μας και η ενέργεια μας δεν το επιτρέπουν, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι όσα κερδίσαμε θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα αξιοποιηθούν μετά από εμάς.

Σε αυτό πια το στάδιο αντιλαμβανόμαστε ότι σε κανένα από τα προηγούμενα δεν είχαμε γνωρίσει τον πραγματικό μας εαυτό. Συνειδητοποιούμε ότι είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από τα υπάρχοντα μας, τους φίλους, την οικογένεια κι από ολόκληρο το περιβάλλον μας.

Επίσης καταλαβαίνουμε ότι δεν θα είμαστε για πολύ καιρό ακόμα σε αυτό τον πλανήτη. Ερχόμαστε πιο κοντά σε πνευματικές και «θεϊκές» αναζητήσεις. Γινόμαστε παρατηρητές της ζωής μας. Μας ενδιαφέρει η κληρονομιά που θα αφήσουμε.

🏆 Στάδια της ζωής: Ερωτήσεις αναστοχασμού

Εσείς ποια από τα παραπάνω στάδια έχετε βιώσει;

Σε ποιο ή ποια πιστεύετε ότι βρίσκεστε σήμερα;

(Βασισμένο στις εργασίες του Carl Jung για τα στάδια της ζωής)


Δείτε επίσης τα Παιχνίδια Επίγνωσης!