Είναι αρκετός ο χρόνος της ημέρας μας;

Ο χρόνος είναι μία από τις πιο δημοκρατικές έννοιες της ανθρωπότητας. Όχι η ευφυία. Ούτε τα χρήματα. Δεν είναι η υγεία ή η ομορφιά. Ούτε η ευτυχία. Ο χρόνος! Όλοι μας έχουμε 24 ώρες. Αν το σκεφτείτε, ο χρόνος μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε. Ξεκινάμε στη ζωή ως μωρά, έχοντας όλο το χρόνο του κόσμου και καθώς μεγαλώνουμε φτάνουμε σε ένα σημείο όπου κάθε λεπτό της μέρας μας είναι γεμάτο με κάτι. Έπειτα παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο. Λάθος! Και πάλι έχουμε 24 ώρες. Αλλά τώρα η μέρα μας έχει γεμίσει με διάφορα καθήκοντα, πολλά από τα οποία δεν αξίζουν καν την προσοχή μας. Η λύση είναι η σωστή διαχείριση χρόνου.

Ο πίνακας του Eisenhower ως εργαλείο για τη διαχείριση του χρόνου μας

«Όταν δεν έχεις χρόνο, φτιάξε χρόνο». Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά ίσως είναι μια τέλεια συμβουλή. Ο πίνακας του Eisenhower είναι το εργαλείο που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε χρόνο.

Ο Αμερικάνος Στρατηγός και Πρόεδρος Eisenhower κάποτε είπε: «Έχω δύο ειδών προβλήματα: επείγοντα και σημαντικά. Αυτά που είναι σημαντικά, σπάνια είναι επείγοντα και αυτά που είναι επείγοντα, σπάνια είναι σημαντικά».

Ο Πίνακας Eisenhower και η διαχείριση του χρόνου μας

Ένα συνηθισμένο μοτίβο στις επιχειρήσεις αλλά και στην προσωπική μας ζωή, είναι η συνεχής μεταπήδηση από το ένα επείγον θέμα στο άλλο, αφιερώνοντας ελάχιστο ή καθόλου χρόνο στα θέματα που είναι σημαντικά. Σαν μια ατέλειωτη ουρά από επείγοντα θέματα που όσα κι αν τακτοποιούμε, τόσο εμφανίζονται καινούρια. Είμαστε σε ένα συνεχή πόλεμο με μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα. Κόβουμε ένα κεφάλι και δύο νέα ξεφυτρώνουν από το πουθενά.

Σωστή διαχείριση χρόνου

Αν αναλύσουμε τις τέσσερις περιοχές που φαίνονται στον πίνακα Eisenhower, θα γίνει αμέσως αντιληπτό πώς θα μας βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνου μας:

Περιοχή 1: (Επείγοντα και Σημαντικά): Κάντε Άμεσα!

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περιοχή, περιέχει εκείνα τα καθήκοντα που είναι και Επείγοντα και Σημαντικά. Αυτά χρειάζεται να γίνουν άμεσα καθώς είναι βασικά για τη ζωή ή την καριέρα μας. Τυπικές δραστηριότητες αυτής της περιοχής είναι σημαντικά προβλήματα, καταληκτικές ημερομηνίες και έκτακτες κρίσεις.

Περιοχή 2: (Σημαντικά αλλά όχι Επείγοντα): Προγραμματίστε!

Εδώ τοποθετούμε όλα τα καθήκοντα που είναι σημαντικά αλλά δεν είναι επείγοντα. Σε αυτά χρειάζεται να επενδύσουμε τον περισσότερο μας χρόνο. Συνήθως πρόκειται για προσωπικούς ή επαγγελματικούς μακροπρόθεσμους στόχους και δραστηριότητες σχετικές με σημαντικούς τομείς της ζωής όπως εκπαίδευση, καριέρα, οικογένεια, ψυχαγωγία ή προσωπική ανάπτυξη. Προγραμματίστε αυτά τα καθήκοντα ως εκκρεμότητες μέχρι να βρείτε τον απαραίτητο χρόνο για να τα κοιτάξετε προσεκτικά. Προσοχή εδώ, καθώς αν και αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι επείγουσες, αργά η γρήγορα – αν αγνοηθούν – θα μετατραπούν σε επείγουσες.

Περιοχή 3: (Επείγοντα αλλά όχι Σημαντικά): Αναθέστε!

Αν κάποια δραστηριότητα σας αξίζει να βρίσκεται σε αυτή την περιοχή, τότε δεν αξίζει να ασχοληθείτε μαζί της. Πιθανότατα πρόκειται για κάποιο περισπασμό που θα σας αποσυντονίσει, οπότε καλύτερα να τον αναθέσετε σε κάποιον άλλο ή να τον αναβάλλετε. Είναι πολλές οι δραστηριότητες που εμφανίζονται ως επείγουσες ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Τα περισσότερα μηνύματα και τηλεφωνήματα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Αν απαντάτε σε κάθε μήνυμα ή τηλέφωνο που λαμβάνετε, τότε δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα σημαντικά θέματα που απαιτούν την απερίσπαστη προσοχή σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα επαγγελματικά meetings. Δεν χρειάζεται να συμμετέχετε σε όποια συνάντηση σας καλούν, επιλέξτε αν χρειάζεται να πάτε ή όχι. Μια συνηθισμένη πηγή που γεμίζει την 3η μας περιοχή είναι οι άλλοι. Λέγοντας ευγενικά «όχι» ή ενθαρρύνοντας τους να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους, συνήθως αρκεί για να μας αποδεσμεύσει.

Περιοχή 4: (Ούτε Επείγοντα, Ούτε Σημαντικά): Ξεφορτωθείτε!

Αυτές οι δραστηριότητες που δεν είναι ούτε επείγουσες, ούτε σημαντικές είναι απλά σπατάλη χρόνου και θα πρέπει να τις αγνοείτε ή να τις μειώνεται όσο γίνεται. Εάν καταφέρετε να μειώσετε δραστικά τον χρόνο που δαπανάτε στην Περιοχή 4, ελευθερώνετε πολύτιμο χρόνο για τις περιοχές 1 και 2. Η ασυναίσθητη παρακολούθηση τηλεόρασης, τα εθιστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια και η αφηρημένη πλοήγηση στο web είναι μερικοί συνηθισμένοι τρόποι σπατάλης χρόνου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μια καλή ταινία ή λίγη ξεκούραση είναι σπατάλη χρόνου. Χρειάζεται αρκετή προσοχή στην διάκριση του είναι για εμάς σημαντικό και τι όχι.

Διαχείριση χρόνου και Αναβλητικότητα

Συχνά η αναβλητικότητα εμφανίζεται όταν δεν είμαστε σίγουροι τι είναι σημαντικό και τι επείγον. Μας προκαλεί σύγχυση και μας αφήνει μετέωρους όσο προσπαθούμε να αποφασίσουμε ποια θα είναι η επόμενη δραστηριότητα που θα φέρουμε στο προσκήνιο.

Όταν δοκιμάσετε να κάνετε διαχείριση χρόνου με αυτό το εργαλείο για πρώτη φορά, πιθανώς θα έχετε μια δυσκολία να κατηγοριοποιήσετε τα καθήκοντα σας, ίσως αισθανθείτε κάποιο εκνευρισμό ή νιώσετε ότι χάνετε τον χρόνο σας. Δεν χάνετε τον χρόνο σας. Επενδύετε λίγο από τον χρόνο σας στην απόκτηση μίας σπουδαίας δεξιότητας, η οποία θα σας εξοπλίσει με πολύτιμη συγκέντρωση και αυτεπίγνωση. Θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο για όλη την υπόλοιπη σας ζωή!


Δοκιμάστε να ενδυναμώσετε την αυτεπίγνωση σας, παίζοντας τα Παιχνίδια Επίγνωσης που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο μας.