Προσωπική εξέλιξη και οι δύο μας εαυτοί

Όλοι μας έχουμε δύο εαυτούς. Τον πραγματικό (τωρινό) και τον μελλοντικό (ιδανικό) εαυτό. Η προσωπική εξέλιξη μας μοιάζει να είναι ένας ατέλειωτος χορός ανάμεσα σε αυτούς τους δύο. Ο πραγματικός ακολουθεί τα βήματα του ιδανικού. Αλλά όποτε τον πλησιάζει, εκείνος κάνει μερικά βήματα ακόμα και απομακρύνεται.

Ο τωρινός και ο μελλοντικός μας εαυτός

Ο τωρινός μας εαυτός είναι αυτό που είμαστε τώρα. Είναι ο πραγματικός μας εαυτός. Είναι όλα αυτά που ήδη έχουμε.

Ο μελλοντικός μας εαυτός είναι αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Είναι ο ιδανικός μας εαυτός. Είναι όλα αυτά εκείνα που επιθυμούμε.

τωρινός-και-μελλοντικός-εαυτός

Και οι δύο αλλάζουν κάθε λεπτό της ζωής μας. Ο πραγματικός μας εαυτός συνεχώς βελτιώνεται και πλησιάζει όλο και περισσότερο στον ιδανικό μας εαυτό. Αλλά και ο ιδανικός εαυτός «βελτιώνεται» καθώς νέες ιδέες, νέα θέλω και στόχοι αναδύονται κάθε στιγμή.

“Όλη η ιδέα της προσωπικής εξέλιξης βασίζεται στην προοδευτική ανάμιξη του ενός μέσα στον άλλο, μέχρι ο ιδανικός μας εαυτός να γίνει ο νέος πραγματικός μας εαυτός.”

Απορροφούμε νέα γνώση και αποκτάμε νέες δεξιότητες κάθε μέρα. Η αλλαγή αυτή πάνω μας δεν είναι φυσικά ορατή από μέρα σε μέρα. Αλλά αν κοιτάξουμε πίσω μερικούς μήνες ή χρόνια, σίγουρα θα μπορέσουμε να διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στους δύο.

Προσωπική εξέλιξη: Το χάσμα

Το χάσμα μεταξύ του πραγματικού και του ιδανικού μας αυτού είναι και το μέτρο της δυσφορίας που μπορεί να νιώθουμε. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ανάμεσα τους, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ανησυχία και ο φόβος που βιώνουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τωρινός πραγματικός μας εαυτός, ήταν πριν από καιρό ο – τότε – μελλοντικός μας εαυτός. Πιθανότατα χρειάστηκε αρκετή επίπονη προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Όταν το χάσμα είναι μικρό

Ένα μικρό χάσμα υποδηλώνει ότι ο πραγματικός μας εαυτός είναι ευθυγραμμισμένος με τον ιδανικό. Όταν αυτοί οι δύο βρίσκονται σε αρμονία, τότε αισθανόμαστε ικανοποίηση και στο μυαλό μας βασιλεύει η ηρεμία. Νιώθουμε άνετα με αυτό που είμαστε. Έχουμε μεγαλύτερη αίσθηση αυτοαξίας και αυτοσεβασμού. Αισθανόμαστε πιο επιτυχημένοι.

Υπάρχει όμως και μία διαφορετική εξήγηση για την περίπτωση που έχουμε μικρό χάσμα. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν φιλοδοξίες. Δεν θέτουν στόχους και αδυνατούν να φανταστούν μία καλύτερη έκδοση του εαυτού τους. Επομένως σπάνια κάνουν κάποια συνειδητή προσπάθεια να βελτιωθούν. Πιθανώς σπαταλούν πολύ χρόνο μέσα στην ζώνη άνεσης τους, όπου και τελματώνουν. Η ζωή τους ίσως μοιάζει βαρετή και σχεδόν σίγουρα υποφέρουν από αναβλητικότητα.

Αυτή είναι μία περίπτωση όπου ο ιδανικός εαυτός αποτυγχάνει να παρακινήσει τον πραγματικό.

Η έξοδος από τη ζώνη άνεσης και η μετακίνηση προς τη ζώνη ανάπτυξης μπορεί να επιφέρει μια θεαματική βελτίωση στη ζωή αυτών των ανθρώπων.

Όταν το χάσμα είναι μεγάλο

Εάν το χάσμα είναι μεγάλο, αυτό ίσως είναι σημάδι ότι έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη. Οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές. Επιθυμούμε να γίνουμε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο τωρινός μας εαυτός δεν προχωράει αρκετά γρήγορα, η ότι έχουμε θέσει πολύ φιλόδοξους, δύσκολους, μη ρεαλιστικούς στόχους στον μελλοντικό μας εαυτό.

Οι δύο μας εαυτοί έχουν χάσει την ευθυγράμμιση τους. Αρχίσουμε να νιώθουμε ότι υπάρχει μία παραφωνία. Η δυσφορία και η ανησυχία αυξάνονται. Θεωρούμε ότι ο τωρινός μας εαυτός δεν είναι αρκετά καλός. Η αυτοεκτίμηση μας καταρρακώνεται. Πιθανότατα θα αισθανόμαστε αποθαρρημένοι και απογοητευμένοι.

Συχνά, η δυσφορία μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε πιο αρνητικά συναισθήματα. Ενοχές ή ακόμα και κατάθλιψη μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους αλλά επίσης και μία ρεαλιστική αυτοεικόνα. Η αλλαγή δεν έρχεται μέσα σε ένα βράδυ. Στην πραγματικότητα, παίρνει μήνες και χρόνια δουλειάς με τον εαυτό μας. Και πολλή υπομονή!

Προσωπική εξέλιξη: Γεφυρώνοντας το χάσμα

Έτσι, η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους δύο μας εαυτούς είναι στην πραγματικότητα ένα ταξίδι. Χρειάζεται να πλησιάσουμε προς έναν προορισμό που συνεχώς απομακρύνεται.

Αλλά κι αυτό είναι μια χαρά. Αν ο προορισμός μείνει για πολύ καιρό στο ίδιο μέρος, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αρκετή έμπνευση ή ίσως μας λείπει η φιλοδοξία.

Πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε ταξίδι αυτοβελτίωσης, είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε πλήρως τον τωρινό μας εαυτό. Αυτό θα είναι και το διαβατήριο μας. Χωρίς αυτοαποδοχή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα. Γεμίστε τις αποσκευές σας και με αρκετή αυτοσυμπόνια και έχετε εξασφαλίσει ότι το ταξίδι σας θα είναι επίσης πολύ ευχάριστο.

Θα βοηθήσει πολύ να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. 🚩 Εντοπίστε το σημείο εκκίνησης (Τωρινός Eαυτός)

 • Με τι δεν είμαι ευτυχισμένος;
 • Ποια είναι τα σημεία πόνου και οι αδυναμίες μου;
 • Ποιες από τις ανάγκες μου δεν καλύπτονται;
 • Ποιες συνήθειες μου δεν μου κάνουν καλό πια;
 • Τι με κρατάει πίσω;
 • Τι θα ήθελα να αλλάξω, τι θα προτιμούσα να είναι διαφορετικό;

2. ⛳ Δείτε καθαρά τον προορισμό (Μελλοντικός Εαυτός)

 • Ποιες δεξιότητες θα ήταν καλό να έχει η επόμενη μου έκδοση;
 • Πάνω σε ποια από τα δυνατά μου σημεία θα ήθελα να χτίσω;
 • Με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσα να βελτιωθώ;
 • Ποιους στόχους μου θα ήθελα να επιτύχω;
 • Ποιες αδυναμίες μου θα μπορούσα να διώξω;

3. 💡 Προχωρήστε τώρα στο Πώς

 • Πώς μπορώ να απαλλαγώ από κάποιες παλιές συνήθειες και να υιοθετήσω νέες καλύτερες;
 • Ποιες τεχνικές μπορώ να χρησιμοποιήσω που θα με βοηθήσουν να αναπτύξω νέες δεξιότητες;
 • Πώς μπορώ να επιτύχω τους στόχους μου;
 • Πώς θα μπορούσα να καλύψω κάποιες από τις ανάγκες μου;

Συμπέρασμα

Επομένως, αποτελεσματική προσωπική εξέλιξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν υπάρχει ευθυγράμμιση του πραγματικού εαυτού με τον ιδανικό.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η πραγματική αυτογνωσία χωρίζεται σε δύο μέρη. Γνώση για τον πραγματικό μας εαυτό και επίσης γνώση για το ιδανικό μας σε αυτό. Η αποτελεσματική προσωπική ανάπτυξη προϋποθέτει μία καθαρή εικόνα και των δύο εαυτών.


Προχωρήστε στο άρθρο για τη Ζώνη άνεσης και δείτε πιο αναλυτικά τι στέκεται ανάμεσα στον Τωρινό και στον Μελλοντικό μας εαυτό!