Τύπος προσοχής πλάτους ή βάθους;

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

  1. σε όσους συμφωνούν ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και
  2. σε όσους δεν συμφωνούν

Πλάκα κάνουμε, απλά τσεκάρουμε να δούμε εάν η προσοχή σας είναι εδώ! Πάμε πάλι:

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

  1. σε όσους έχουν προσοχή εύρους (πλάτους) και
  2. σε όσους έχουν προσοχή βάθους

Στην πραγματικότητα κανένας δεν βρίσκεται σε ένα από τα δύο άκρα, όλοι έχουν ένα ποσοστό κι από τις δυο κατηγορίες. Μία όμως είναι κυρίαρχη και αυτή χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της προσοχής τους.

Τύπος προσοχής πλάτους

Οι πρώτοι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα τη φορά. Τους αρέσει να κάνουν πράγματα παράλληλα. Συνήθως ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα όταν διαβάζουν. Ισιώνουν τα μαλλιά τους, ακούνε παράλληλα μουσική, ασχολούνται με τον καφέ ή το τσάι τους, κοιτάνε συχνά έξω από το παράθυρο και στο πίσω μέρος του μυαλού τους πηγαινοέρχεται η σκέψη ότι δεν έχουν κανονίσει ακόμα με ποιους θα βγουν το βράδυ. Αν κάποιος μπει εκείνη τη στιγμή στο δωμάτιο, θα σταματήσουν γεμάτοι ενδιαφέρον και ανακούφιση για να του μιλήσουν. Εννοείται ότι θα κοιτάξουν αμέσως όποιο μήνυμα τύχει να έρθει στο κινητό τους.

Αυτή η κατηγορία είναι πιο επιρρεπής στη διάσπαση προσοχής. Χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους όταν χρειάζεται να εστιάσουν σε μία μόνο δραστηριότητα. Αντίθετα, τους αρέσει η δράση που έρχεται μέσα από μια πληθώρα ερεθισμάτων.

Προσοχή Πλάτους ή Βάθους

Τύπος προσοχής βάθους

Η δεύτερη κατηγορία λειτουργεί αρκετά διαφορετικά. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να εστιάσουν σε βάθος την προσοχή τους. Μένουν συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουν ανεξάρτητα αν γύρω τους μπαινοβγαίνει κόσμος, γίνεται φασαρία ή χτυπήσει το τηλέφωνο. Είναι απόλυτα απορροφημένοι σε ότι διαβάζουν και αγνοούν το τι συμβαίνει μέσα στο δωμάτιο ή έξω από αυτό.

Η πραγματική τέχνη της μνήμης είναι η τέχνη της προσοχής – Samuel Johnson

Άσκηση: Έχετε προσοχή πλάτους ή βάθους;

Εντοπίστε σε ποια από τις δύο κατηγορίες βρίσκεστε. Έχετε κυρίως πλατιά ή βαθιά προσοχή; Σκεφτείτε σε τι σας βοηθάει και σε τι σας δυσκολεύει αυτό.

Συνήθως με όποια και να είμαστε προικισμένοι, θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο από την άλλη! Στην πραγματικότητα όμως και οι δύο είναι εξίσου καλές και αποτελεσματικές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδεχτούμε αυτό που έχουμε και να αναπτύξουμε κατάλληλη στρατηγική για το πώς θα το αξιοποιήσουμε καλύτερα.


Δείτε επίσης το άρθρο μας “Οι σαμποτέρ του μυαλού μας