Ο τροχός με τα συναισθήματα

Ο Robert Plutchik, με την εξαιρετική εργασία του πάνω στα συναισθήματα, μας προσέφερε αυτό το σπουδαίο διάγραμμα. Απεικονίζει με αξιοθαύμαστο τρόπο την αλληλεπίδραση ανάμεσα τους.

Tα συναισθήματα μας και ο τροχός του Plutchic

Άσκηση: Ο Τροχός των συναισθημάτων

Μελετήστε λίγο τον τροχό ώστε να κατανοήσετε πώς σχετίζονται, αναμιγνύονται και αλληλεπιδρούν τα συναισθήματα μας. Αυτό θα εμπλουτίσει το συναισθηματικό σας λεξιλόγιο και θα σας δώσει σημαντική αυτεπίγνωση!

Βασικά συναισθήματα

Ας κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια να κατανοήσουμε τα βασικά συναισθήματα. Αυτά είναι τα βασικά χρώματα του μυαλού μας. Τα ακόλουθα θεωρούνται τα 8 βασικά μας συναισθήματα. Από την ανάμιξη τους πηγάζουν όλα τα υπόλοιπα:

  • Χαρά
  • Εμπιστοσύνη
  • Φόβος
  • Έκπληξη
  • Λύπη
  • Αηδία
  • Θυμός
  • Προσμονή

Καθώς τα βασικά συναισθήματα συνδυάζονται μεταξύ τους, προκύπτουν νέα ανάμικτα και πολύ πιο πολύπλοκα!

ΑΒΑ+Β
ΧαράΕμπιστοσύνηΑγάπη
ΕμπιστοσύνηΦόβοςΥποταγή
ΦόβοςΈκπληξηΔέος
ΈκπληξηΛύπηΑπογοήτευση
ΛύπηΑηδίαΤύψη
ΑηδίαΘυμόςΠεριφρόνηση
ΘυμόςΠροσμονήΕπιθετικότητα
ΠροσμονήΧαράΑισιοδοξία

Αυτοέλεγχος

Η ενδυνάμωση του συναισθηματικού μας λεξιλογίου έχει ζωτική σημασία για να κατανοήσουμε πώς αισθανόμαστε. Η επίγνωση των συναισθημάτων μας, ανεβάζει πολύ τις πιθανότητες να τα ελέγξουμε. Ο αυτοέλεγχος είναι μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Είναι απολύτως απαραίτητος για την ψυχική μας ισορροπία. Πάνω από όλα, έχει καθοριστική σημασία στις σχέσεις μας, την οικογένεια και το εργασιακό μας περιβάλλον.

Αρνητικά συναισθήματα

Προφανώς, σε κανέναν δεν αρέσουν τα αρνητικά συναισθήματα. Είναι όμως τόσο σημαντικά όσο και τα θετικά. Ο σκοπός τους είναι να μας προστατεύουν από τον κίνδυνο. Και το κάνουν πολύ καλά. Απλά μερικές φορές το παρακάνουν. Χτυπούν λανθασμένους συναγερμούς. Παρόλα αυτά, με τον χρόνο και την εμπειρία, μαθαίνουμε να φιλτράρουμε και να ρυθμίζουμε εκείνα που είναι πολύ ευαίσθητα.

Είναι εντάξει να.. μην είμαστε εντάξει!

Υπάρχει ένα υπερόπλο. Και μπορούμε να το έχουμε όλοι. Είναι η ικανότητα να νιώθουμε καλά ακόμα κι όταν.. δεν είμαστε καλά. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, όμως δεν είναι. Φυσικά απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Αλλά από τη στιγμή που ξεκινάμε να εμπλουτίζουμε το συναισθηματικό μας λεξιλόγιο, βρισκόμαστε ήδη στο μονοπάτι που οδηγεί στη συναισθηματική αυτορρύθμιση και στον αυτοέλεγχο.


Διαβάστε και το άρθρο μας για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη: Πόσο συναισθηματικά ευφυείς είστε;