Τα 4 Στάδια της Μάθησης                        

Η σκάλα της μάθησης

Η διαδικασία της μάθησης και της απόκτησης ικανοτήτων περνάει από 4 στάδια. Ας τα γνωρίσουμε!

Ασυνείδητη Άγνοια

Στο αρχικό στάδιο, αυτό της Ασυνείδητης Άγνοιας, κάτι μας είναι απόλυτα άγνωστο. Δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξη του. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα, ότι δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος εντόμου στο δάσος του Αμαζόνιου. Κάποια στιγμή, ένας φίλος αναφέρεται σε αυτό και μας λέει το όνομα του. Ας πούμε ότι λέγεται παραξενόπτερο.

Συνειδητή Άγνοια

Μόλις περάσατε στο επόμενο στάδιο μάθησης, τη Συνειδητή Άγνοια. Γνωρίζετε ότι υπάρχει εκείνο το έντομο. Γνωρίζετε και το όνομα του. Αλλά δεν γνωρίζετε τίποτα άλλο για αυτό. Σε αυτό το στάδιο γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε.

Συνειδητή Γνώση

Σε μερικές εβδομάδες τυχαίνει να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή. Εκεί μαθαίνετε πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα για το παραξενόπτερο. Τα χρώματα του, τι τρώει, πού ζει, πώς πολλαπλασιάζεται, κλπ.

Μάθετε πώς.. μαθαίνετε! Τα τέσσερα στάδια της μάθησης

Έχετε μόλις εισέλθει στο τρίτο Στάδιο, αυτό της Συνειδητής Γνώσης. Θα παραμείνετε εκεί για λίγο καιρό.

Ασυνείδητη Γνώση

Εάν όλα αυτά που μάθατε σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον πιθανώς θα αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το παραξενόπτερο. Στο web, σε βιβλία ή αλλού. Αυτό θα ενισχύσει τις γνώσεις σας και θα σας επιτρέψει να περάσετε στο τελικό στάδιο της Ασυνείδητης Γνώσης. Σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται πια να κάνετε συνειδητή προσπάθεια για να θυμηθείτε τις πληροφορίες που έχετε στη μνήμη σας. Αυτές – ή οι περισσότερες από αυτές – ανακτούνται εύκολα καθώς τις χρειάζεστε.

Η σκάλα των ικανοτήτων

Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και με τις ικανότητες και τις ικανότητες μας. Υπήρξε κάποια μακρινή εποχή, όταν είσαστε πολύ μικροί, όταν για πρώτη φορά είδατε ένα ποδήλατο.

Ασυνείδητη Ανικανότητα

Πριν από εκείνη τη στιγμή βρισκόσασταν στο στάδιο της Ασυνείδητης Άγνοιας και της Ασυνείδητης Ανικανότητας (δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν ποδήλατα και ακόμα περισσότερο δεν είχατε την ικανότητα να τα οδηγήσετε).

Συνειδητή Ανικανότητα

Ακριβώς τη στιγμή που είδατε το πρώτο σας ποδήλατο και αναρωτηθήκατε τι είναι αυτό, περάσατε στο στάδιο της Συνειδητής Ανικανότητας. Μάθατε ότι υπάρχουν εκείνα τα μαγικά παιχνίδια που λέγονται ποδήλατα και ότι κάποια άλλα παιδιά μπορούν να τα οδηγήσουν, αλλά εσείς ακόμα δεν είχατε αυτή την ικανότητα.

Πέρασαν μήνες, ήρθαν τα γενέθλια σας και ο πατέρας σας μπαίνει στο σπίτι με ένα μεγάλο κουτί. Σωστά μαντέψατε! Ένα μικρό ποδήλατο με βοηθητικά ροδάκια! Περιμένετε όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Θυμηθείτε ότι ακόμα βρίσκεστε στο δεύτερο στάδιο. Ανοίγετε το κουτί, βγάζετε από μέσα το ποδήλατο και το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε χωρίς άλλες γνώσεις είναι να καθίσετε πάνω του. Μπράβο, είστε σε καλό δρόμο! Προσπαθείτε να πατήσετε τα πετάλια αλλά αυτό είναι λίγο μπέρδεμα. Πατάτε και με τα δύο σας πόδια και το άτιμο δεν προχωράει.

Συνειδητή Ικανότητα

Προοδευτικά όμως με κάθε προσπάθεια που κάνετε κατανοείτε και περισσότερο πώς λειτουργεί. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως! Σε μερικές μέρες είστε ασταμάτητοι. Μπορείτε να κινείστε με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία ανάμεσα στα έπιπλα του σπιτιού. Συγχαρητήρια, μόλις μπήκατε στο τρίτο στάδιο μάθησης, αυτό της Συνειδητής Ικανότητας!

Μάθετε πώς.. μαθαίνετε! Τα τέσσερα στάδια της μάθησης

Όσο παραμένετε σε αυτό το στάδιο γνωρίζετε πλέον ότι μπορείτε να οδηγήσετε ένα ποδήλατο. Ακόμα όμως χρειάζεται να σκεφτείτε πριν κάνετε συγκεκριμένους χειρισμούς. Για παράδειγμα, να στρίψετε το τιμόνι, να πατήσετε φρένο ή ακόμα και να ισορροπήσετε. Και έπειτα, όταν βγείτε στο πάρκο ή στο δρόμο έρχεστε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις όπως ανηφόρες, κατηφόρες, πεζούς, λακκούβες, άλλα ποδήλατα, σκύλους, γάτες, ακόμα και αυτοκίνητα ή φορτηγά.

Ασυνείδητη Ικανότητα

Αν συνεχίσετε να καβαλάτε το ποδήλατο σας και να βγαίνετε έξω από τη ζώνη άνεσης αρκετά συχνά, είναι θέμα χρόνου να τελειοποιήσετε τις τεχνικές σας. Από αυτό το σημείο και πέρα δεν χρειάζεται πια να σκεφτείτε πριν πατήσετε φρένο ή στρίψετε. Αυτό γίνεται αυτόματα και χωρίς καμία συνειδητή προσπάθεια. Η ισορροπία πάνω στο ποδήλατο μετεξελίσσεται σε δεύτερη σας φύση. Τώρα πια βρίσκεστε στο τελικό σκαλοπάτι στη σκάλα της μάθησης. Είστε πλέον εξοπλισμένοι με τα υπερόπλα της Ασυνείδητης Γνώσης και της Ασυνείδητης Ικανότητας.

Σύνοψη: τα τέσσερα στάδια μάθησης

Στάδιο 1:

Έχουμε Ασυνείδητη Άγνοια (ή Ανικανότητα) – Δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξη κάποιας γνώσης ή ικανότητας. Δεν γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε.

Στάδιο 2:

Έχουμε Συνειδητή Άγνοια (ή Ανικανότητα) – Γνωρίζουμε για την ύπαρξη αλλά για την καθαυτή γνώση ή ικανότητα έχουμε πλήρη άγνοια. Γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε.

Στάδιο 3:

Έχουμε Συνειδητή Γνώση (ή Ικανότητα) – Γνωρίζουμε και κατέχουμε την καθαυτή γνώση ή ικανότητα. Γνωρίζουμε ότι γνωρίζουμε.

Στάδιο 4:

Έχουμε Ασυνείδητη Γνώση (ή Ικανότητα) – Δεν γνωρίζουμε (έχουμε ξεχάσει) την ύπαρξη κάποιας γνώσης ή ικανότητας μας. Δεν γνωρίζουμε ότι γνωρίζουμε.

_______________

Δείτε και το άρθρο μας: Στοχοθέτηση SMART: Έχετε στόχους ή ευσεβείς πόθους;