Ασκήσεις επίγνωσης και χαλάρωσης

Επιλέξτε κάποιες από τις παρακάτω απλές ασκήσεις επίγνωσης και χαλάρωσης και δοκιμάστε να τις κάνετε μερικές φορές την ημέρα. Θα σας βοηθήσουν να διώξετε την ένταση της ημέρας, να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας και να ενδυναμώσετε την επίγνωση σας.

Self-awareness painting

1. ⏳ Ασκήσεις ενσυνειδητότητας: Απλοί διαλογισμοί

I. Μείνετε καθισμένοι σε μία άνετη στάση, απλά με τα μάτια κλειστά για 5’. Συγκεντρωθείτε στους εξωτερικούς θορύβους για 5’ χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο. Εάν δεν υπάρχουν εξωτερικοί θόρυβοι, απλά εστιάστε στην αναπνοή σας για 5-10’. Αν τα καταφέρετε με αυτή την πεντάλεπτη άσκηση, μπορείτε να δοκιμάσετε για 10-15 λεπτά ή περισσότερο.

II. Με τον ίδιο τρόπο όπως πριν, καθίστε άνετα, κλείστε τα μάτια και απλά παρατηρήστε το μυαλό σας να περιπλανάται. Προσπαθήστε να μην κρίνετε, μόνο να παρατηρείτε. Όποτε έρχεται μια σκέψη, μην τις δίνετε πολλή σημασία. Αφήστε την να φύγει. Πάλι, ξεκινήστε με 2-3 λεπτά και αυξήστε σταδιακά στα 10-15, ή και ακόμα περισσότερο.

2. 🧘🏽‍♀️ Ασκήσεις χαλάρωσης: Διατάσεις των μυών

I. Αγγίξτε με τα δάκτυλα των χεριών τα δάκτυλα των ποδιών σας. Μείνετε σε αυτή τη στάση για τουλάχιστο 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν τα καταφέρνετε, απλά αγγίξτε τα γόνατα σας, ή μέχρι όπου μπορέσετε.

Επαναλάβετε μετά από λίγο. Μπορέσατε καλύτερα;

Επαναλάβετε ξανά. Προσπαθήστε να μείνετε στη στάση για ένα ολόκληρο λεπτό. Νιώθετε πώς βελτιώνεται η ευλυγισία σας με την κάθε νέα προσπάθεια;

II. Τεντώστε όποιους μύες του σώματος σας θέλετε για 1-2 λεπτά. Παρατηρήστε πώς νιώθετε πριν και μετά.

3. 👀 Ασκήσεις επίγνωσης: Παρατήρηση

I. Σκανάρετε το σώμα σας για 5’ από το κεφάλι ως τα δάκτυλα των ποδιών. Προσπαθήστε να εντοπίσετε σημεία ενδιαφέροντος όπως:

 • Πόνου
 • Έντασης
 • Χαλάρωσης

II. Καθώς οδηγείτε, νιώστε το βάρος σας πάνω στο κάθισμα του αυτοκινήτου και την πίεση των χεριών σας πάνω στο τιμόνι. Προσέξτε τη θέση των ποδιών και των χεριών σας.

III. Συνηθίστε να παρατηρείτε την υφή των αντικειμένων που πιάνετε στα χέρια σας. Ελέγξτε τα για:

 • Σκληρότητα
 • Θερμότητα
 • Υγρασία
 • Μυρωδιά

IV. Παρατηρήστε τον κόσμο γύρω σας. Ψάξτε για όλες τις κρυμμένες λεπτομέρειες. Στα αντικείμενα, στους ανθρώπους, σε κτήρια ή οχήματα. Σηκώστε το βλέμα σας ψηλά στον ουρανό. Παρατηρήστε τους χρωματικούς τόνους στα σύννεφα. Αποφύγετε να ονομάζετε ή να κατηγοριοποιείτε αυτά που βλέπετε. Απλά δείτε χρώματα, μοτίβα και υφές.

4. 🪂 Μία άσκηση επίγνωσης που θα σας μεταφέρει γρήγορα στο παρόν!

Κάντε την παρακάτω άσκηση όποτε παρατηρείτε ότι αφαιρείστε και το μυαλό σας τρέχει από μόνο του στο παρελθόν ή στο μέλλον. Θα σας μεταφέρει πολύ γρήγορα στο εδώ και τώρα!

 • Εντοπίστε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε
 • Εντοπίστε 4 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε
 • Εντοπίστε 3 πράγματα που μπορείτε να νιώσετε
 • Εντοπίστε 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε
 • Εντοπίστε 1 πράγμα που μπορείτε να γευθείτε

Επαναλάβετε την όποτε επιθυμείτε να νιώσετε περισσότερο παρόντες, πιο συγκεντρωμένοι και πιο οξυδερκείς!


Εάν σας ενδιαφέρει η τέχνη, δείτε τα Active Paintings, πίνακες που αλλάζουν χρώματα προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο διαλογισμού και χαλάρωσης του μυαλού.