Η διαφορά ανάμεσα στις αρχές και τις προσωπικές αξίες μας

Οι προσωπικές μας αξίες είναι κρυμμένες βαθιά μέσα στο μυαλό μας. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τις ανακαλύψουμε και να δούμε ποιες πλευρές της ζωής μας είναι σύμφωνες με αυτές και που υπάρχει σύγκρουση.

Αρχές

Οι αρχές μας έρχονται από τους άλλους, από τον εξωτερικό κόσμο. Τις έχουμε διδαχθεί. Μας βοηθάνε να συμμορφωνόμαστε με τις νόρμες της κοινωνίας. Οι αρχές είναι τα πρέπει μας.

Αξίες

Οι αξίες πηγάζουν από μέσα μας. Είναι τα θέλω μας. Όλα εκείνα που θεωρούμε σημαντικά. Οι αξίες μας είναι αυτό που μας καθοδηγεί στη ζωή, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς. Καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.

Όταν η λογική δεν φαίνεται αρκετή για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις, τότε επιστρατεύουμε την «καρδιά». Η καρδιά λειτουργεί πάντα με βάση τις αξίες μας.

Όταν οι αποφάσεις ή οι δραστηριότητες μας είναι σύμφωνες με τις αξίες μας, τότε δημιουργείται μία εσωτερική παρακίνηση, όλα προχωράνε με ευκολία και ευχαρίστηση. Αισθανόμαστε μια εσωτερική πληρότητα.

Όταν όμως αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες μας, τότε νιώθουμε μία απροσδιόριστη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, ή έχουμε αρνητικά συναισθήματα όπως εσωτερική ένταση, ανησυχία ή ενοχές που φέρνουν αναβλητικότητα και άλλες αρνητικές συμπεριφορές.

Personal values painting - προσωπικές αξίες

Άσκηση: Οι πιο κοινές προσωπικές αξίες

Οι αξίες μας, όπως τα όργανα ενός αεροπλάνου, μας οδηγούν μέσα από τις καταιγίδες. Ορίζουν τι είναι σημαντικό για εμάς και σε τι δίνουμε προτεραιότητα. Βρίσκονται πάντα πίσω από τις αποφάσεις που παίρνουμε. Όλοι μας έχουμε ένα διαφορετικό μείγμα αξιών το οποίο μας κάνει μοναδικούς.

Η ζωή μας κυλάει ομαλά όταν ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας. Αλλά όταν, για οποιοδήποτε λόγο, αναγκαζόμαστε να ζούμε με έναν τρόπο που είναι αντίθετος από αυτές, τότε νιώθουμε ένα απροσδιόριστο συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να έχουμε κακή διάθεση και χαμηλή ενέργεια. Την στιγμή που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε, να μιλάμε και να συμπεριφερόμαστε με έναν τρόπο που είναι σύμφωνος με τα υψηλότερα μας ιδανικά και τις πιο σημαντικές αξίες μας η αυτοεικόνα μας βελτιώνεται, η αυτοεκτίμηση μας ανεβαίνει και για πρώτη φορά αισθανόμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Αναπνέουμε, περπατάμε και κινούμαστε με εντελώς διαφορετική αυτοπεποίθηση.

Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες αξίες. Σκεφτείτε τις προσεκτικά και σημειώστε ποιες σας ταιριάζουν καλύτερα. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και κάποιες που ίσως δεν βλέπετε σε αυτήν τη λίστα. 

Σοφία
Εθελοντισμός
Όραμα
Κατανόηση
Ταξίδια
Ανεκτικότητα
Ομαδικότητα
Επιτυχία
Σταθερότητα
Πνευματικά ερεθίσματα
Αλληλεγγύη
Κοινωνικότητα
Ειλικρίνεια
Απλότητα
Αυτοπειθαρχία
Αυτοπεποίθηση
Ασφάλεια
Ριψοκινδυνότητα
Υπευθυνότητα
Σεβασμός
Φήμη
Αναγνώριση από τους άλλους
Σύνεση
Επαγγελματισμός
Κύρος – κοινωνικό γόητρο
Δύναμη, εξουσία
Επιμονή
Ειρήνη
Υπομονή
Πρωτοτυπία
Αισιοδοξία
Προσφορά στους άλλους
Χρήμα, υλικά αγαθά
Ηγεσία
Καλοσύνη
Δικαιοσύνη
Εφευρετικότητα
Ακεραιότητα
Έμπνευση
Καινοτομία
Πρωτοβουλία
Ανεξαρτησία
Εντιμότητα
Γενναιοδωρία
Φιλία
Ελευθερία
Ελεύθερος χρόνος
Οικογένεια
Ισότητα
Αποτελεσματικότητα
Μόρφωση
Οικολογία
Καθήκον
Διάλογος
Εξέλιξη
Αποφασιστικότητα
Καλλιέργεια
Δημιουργικότητα
Ευγένεια
Συνεργασία
Συνεχής μάθηση
Εμπιστοσύνη
Συμπόνια
Επικοινωνία
Καθαριότητα
Αλλαγή
Πρόκληση
Ομορφιά
Ισορροπία
Αποφυγή πιέσεων – συγκρούσεων
Αυτονομία
Αυθεντικότητα
Τέχνη
Αλτρουισμός
Αισθητική
Δράση και ποικιλία

Άσκηση: Βρείτε τις πιο σημαντικές προσωπικές σας αξίες

Μην περιμένετε άλλο για να κάνετε αυτή την πολύτιμη επένδυση στον εαυτό σας. Εντοπίστε εκείνες τις αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της ύπαρξης σας. Αυτές που σας παρακινούν και σας κάνουν να ξεχωρίζετε. Μόλις κατανοήσετε ποιες είναι, έχετε κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα προς την προσωπική σας ανάπτυξη. Και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Οι δέκα πιο σημαντικές προσωπικές μου αξίες (προσπαθήστε να τις βάλετε σε σειρά προτεραιότητας):

1. 
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μια εισαγωγή στα συναισθήματα