Ο Τροχός της Ζωής

Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα ισχυρό εργαλείο στο coaching. Μας προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να δούμε τη μεγάλη εικόνα της ζωής μας. Βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε πώς η ενέργεια και ο χρόνος μας μοιράζονται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής μας.

Συχνά εστιάζουμε πολύ έντονα σε κάποιο τομέα, αναπόφευκτα παραμελώντας άλλους. Όμως για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι σημαντικό να έχουμε μια ικανοποιητική συνολική απόδοση σε όλους τους τομείς της ζωής.

Παρακάτω φαίνεται ο Τροχός της Ζωής. Ένα διάγραμμα σε σχήμα πίτσας, με κάθε μία από τις 8 φέτες της να αντιπροσωπεύει κι έναν τομέα της ζωής μας:

Σημαντικοί τομείς της ζωής

 • Εργασία/Καριέρα
 • Οικονομικά
 • Σωματική και Ψυχική Υγεία
 • Οικογένεια/Φίλοι
 • Ερωτική σχέση
 • Προσωπική Ανάπτυξη
 • Ελεύθερος Χρόνος/Ψυχαγωγία/Ενδιαφέροντα
 • Κοινωνική Συνεισφορά

Τροχός ζωής: Άσκηση

 1. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε και να σημειώσετε πόσο καλά τα πάτε σε καθεμιά από αυτές τις περιοχές. Πόσο ικανοποιημένοι είστε.
 2. Βαθμολογήστε την κάθε περιοχή από 1 έως 10. Δεν χρειάζεται να είστε απόλυτα ακριβείς. Απλά δώστε την πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό.
 3. Όταν τελειώσετε με τη βαθμολόγηση σας, πάρτε ακόμα μερικά λεπτά για να σκεφτείτε πόσο σημαντικός είναι ο κάθε τομέας για σας. Βαθμολογήστε τη βαρύτητα τους από 1-10.

Παράδειγμα

Ο συμπληρωμένος τροχός σας θα πρέπει να μοιάζει με το ακόλουθο τυχαίο παράδειγμα:

Τροχός της Ζωής: Η μεγάλη εικόνα της ζωής μας!

Ώρα για αναστοχασμό

Αυτό ήταν! Σχεδόν τελειώσατε! Τώρα, ετοιμάστε ένα ποτό, καθίστε σε μια αναπαυτική στάση και κάντε λίγο αναστοχασμό για να πάρετε μια σημαντική συνειδητοποίηση σχετικά με το τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα για εσάς.

Ελέγξτε πόσο αποτελεσματικός είναι ο τροχός σας. Είναι στρογγυλός ή έχει γωνίες; Κυλάει ομαλά; Δείτε σε ποιες περιοχές υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Σκεφτείτε ανοικτά και θέστε μερικούς συγκεκριμένους στόχους σχετικά με το τι θα μπορούσε να βελτιωθεί (και πώς) στις περιοχές που επιλέξατε.

 


Δείτε και το άρθρο: Cantril Ladder: Βελτιώστε την ποιότητα της ζωής σας