Παιχνίδια επίγνωσης και ενσυνειδητότητας

Δοκιμάστε να «παίξετε» όσα από τα παρακάτω παιχνίδια επίγνωσης μπορέσετε. Ακονίζουν την επίγνωση μας με πολλούς τρόπους. Βοηθούν να έρθουμε γρήγορα στο εδώ και στο τώρα. Μας βοηθούν να αποκτήσουμε καλύτερη αντίληψη του σώματος μας και του περιβάλ­λοντος, κάτι πολύ σημαντικό για μία ήρεμη και απολαυστική ζωή.

Παιχνίδια επίγνωσης πίνακας

🦷 Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας

Δοκιμάστε να το κάνετε για 1-2 λεπτά με τα μάτια κλειστά. Νιώστε την επαφή και τη γενικότερη αίσθηση από τις τρίχες της οδοντόβουρτσας πάνω στα δόντια και τα ούλα σας. Αισθανθείτε τις φυσαλίδες του αφρού της οδοντόκρεμας που σκάνε μέσα στο στόμα σας. Εστιάστε σε μία μόνο αίσθηση κάθε φορά.

🚿 Όταν κάνετε ντους

Επιτρέψτε στο μυαλό σας να κάνει ένα μικρό διάλειμμα, εστιάζοντας σε μία μόνο αίσθηση την φορά. Δώστε προσοχή στις σταγόνες του νερού που πέφτουν πάνω στο κεφάλι ή στο δέρμα σας, ή στον ήχο του νερού που πέφτει στα τοιχώματα ή στο πάτωμα.

🏃🏽‍♂️ Στο διάδρομο του γυμναστηρίου

Κλείστε για λίγο το iPod και τα μάτια σας (κρατώντας τα στηρίγματα αν γίνεται) και ακούστε τον ήχο του μηχανήματος, την αναπνοή σας, ή τους υπόλοιπους ήχους γύρω σας. Προσπαθήστε να νιώσετε την αίσθηση συγκεκριμένων μυών που γυμνάζονται. Αφήστε να περάσει χρόνος χωρίς να σκεφτόσαστε κάτι συγκεκριμένο. Απλά νιώστε πώς αποκρίνεται το σώμα σας.

🍕 Όταν τρώτε

Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε το κινητό πιο πέρα, αποφύγετε να κάνετε οτιδήποτε άλλο παράλληλα. Απλά συγκεντρωθείτε σε όλες τις λεπτομέρειες που μπορείτε να εντοπίσετε γύρω από το φαγητό σας.

Μασάτε αργά το φαγητό, τουλάχιστο 30-40 φορές την κάθε μπουκιά. Τον πρώτο καιρό ίσως χρειαστεί να μετράτε, μετά από λίγο γίνεται συνήθεια. Δώστε όλη σας την προσοχή στο πιάτο. Παρατηρήστε τα χρώατα, τα σχήματα και τα αρώματα. Νιώστε την γεύση, τη θερμότητα και την υφή της τροφής καθώς αλλάζουν.

Κάντε το έστω μόνο για 2-3 φορές για να νιώσετε  την εμπειρία. Έπειτα, αποφασίζετε για πόσο ακόμα θα το συνεχίσετε.

✍🏽 Όταν αγγίζετε ένα αντικείμενο ή κάποιον άνθρωπο

Προσπαθήστε να το κάνετε ενεργά, με επίγνωση, όχι παθητικά. Νιώστε την αίσθηση του αγγίγματος. Την πίεση στα δάκτυλα σας ή στο σώμα σας. Την θερμότητα (ζεστασιά ή παγωνιά) που εκπέμπει, την σκληρότητα, την υγρασία, την ενέργεια. Τα συναισθήματα που σας ενεργοποιεί το άγγιγμα.

🪑 Όταν κάθεστε

Νιώστε το βάρος σας στην καρέκλα. Αναγνωρίστε τα σημεία επαφής. Σκανάρετε το σώμα σας. Τι γωνίες κάνουν τα χέρια, τα πόδια, η λεκάνη; Σε ποια σημεία εντοπίζετε κάποια ένταση; Σε ποιά σημεία νιώθετε απόλυτα χαλαροί; Γείρετε λίγο ή μετατοπίστε ελαφριά το σώμα σας προς κάποια κατεύθυνση. Είναι καλύτερα ή χειρότερα έτσι; Κάντε μερικές δοκιμές και αποκτήστε όσο γίνεται περισσότερη επίγνωση.

🧍🏽‍♂️ Όταν περιμένετε κάπου

Κοιτάξτε γύρω σας. Παρατηρήστε τον κόσμο, τα αντικείμενα. Προσέξτε ότι λεπτομέρειες μπορείτε να ξεχωρίσετε. Αν δεν υπάρχουν άλλα αντικείμενα να παρατηρήσετε, στραφείτε στον εαυτό σας. Εστιάστε στην αναπνοή σας. Πώς είναι; Ρηχή και κοφτή; Βαθιά και χαλαρή; Τι συναισθήματα νιώθετε; Άγχος και ανυπομονησία; Ηρεμία και πλήξη; Θυμηθείτε ότι όπως και να νιώθετε είναι προσωρινό και είναι εντάξει. Έτσι αποκτάτε τον έλεγχο.

💉 Όταν πονάτε

Εντοπίστε το σημείο του πόνου. Το μέγεθος του. Τι “χρώμα” έχει; Τι περιοχή καταλαμβάνει; Το ακριβές “σχήμα” του. Την ένταση του. Τη σύσταση του και τη θερμοκρασία του. Είναι σταθερός; Μετακινείται; Πάλλεται; Χτυπάει; Είναι οξύς και διαπεραστικός; Είναι κοφτερός; Αναγνωρίστε, αγκαλιάστε και αποδεχτείτε τον πόνο.

Άσκηση: Σκεφτείτε τα δικά σας παιχνίδια επίγνωσης

Δοκιμάστε να ανεβάσετε την ενσυνειδητότητα σας σε ένα ανώτερο επίπεδο ανακαλύπτοντας τα δικά σας παιχνίδια επίγνωσης!


Εάν σας ενδιαφέρει η τέχνη, δείτε τα Active Paintings, πίνακες που αλλάζουν χρώματα προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο διαλογισμού και χαλάρωσης του μυαλού.

Δείτε επίσης: Εμπλουτίστε το λεξιλόγιο για τα συναισθήματα σας, με τον τροχό του Plutchic