Βάζο ευγνωμοσύνης: Τι θα χρειαστείτε

  1. Ένα μεγάλο βάζο
  2. Μερικά χαρτάκια σημειώσεων μικρού μεγέθους
  3. Μπόλικη.. ευγνωμοσύνη

Gratitude jar

Άσκηση ευγνωμοσύνης

Κάντε μία από τις παρακάτω ασκήσεις καθημερινά:

  1. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο στον οποίο χρωστάτε ευγνωμοσύνη για κάτι καλό που έκανε για εσάς ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Ίσως σας βοήθησε κάποια στιγμή που είχατε ανάγκη, ή απλά σας έδωσε έμπνευση με το παράδειγμα του. Μπορεί να σας ωφέλησε έμμεσα, βοηθώντας έναν δικό σας άνθρωπο ή ακόμα και συνεισφέροντας για κάποιο κοινωφελή σκοπό.

Γράψτε δύο λόγια εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας για αυτόν τον άνθρωπο!

  1. Σκεφτείτε κάτι (οτιδήποτε) για το οποίο είστε ευγνώμονες. Μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο. Κάτι το οποίο μέχρι σήμερα ίσως θεωρούσατε δεδομένο, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν. Κάτι το οποίο μέχρι σήμερα είχατε και δεν θα θέλατε να χάσετε. Ή ακόμα και κάτι κακό που τελικά δεν συνέβη όπως φοβόσασταν, ή συνέβη αλλά καταφέρατε να αποφύγετε.

Γράψτε 2-3 λέξεις εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας για αυτό!

Ρίχνετε όλα τα χαρτάκια που γράφετε μέσα στο βάζο της ευγνωμοσύνης. Σε λίγο καιρό θα έχετε ένα βάζο γεμάτο με αρκετούς λόγους ώστε να νιώθετε ευγνώμονες και ευχαριστημένοι με ότι σας έχει δώσει η ζωή μέχρι τώρα.

Πώς η ευγνωμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με το Mindfulness Awareness Research Center του UCLA, η τακτική έκφραση της ευγνωμοσύνης μας, κυριολεκτικά αλλάζει τη δομή του νου. Σχετικά πρόσφατα, με τη χρήση λειτουργικής τομογραφίας (fMRI) έχει μελετηθεί εκτενώς η περίπτωση της ευγνωμοσύνης. Καθώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα βίωναν διαφορετικά συναισθήματα, μετρήθηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η ευγνωμοσύνη βρέθηκε να δημιουργεί συγχρονισμένη δραστηριοποίηση πολλαπλών περιοχών του εγκεφάλου και ιδιαίτερα να ενεργοποιεί τα κέντρα επιβράβευσης. Με άλλα λόγια, η ευγνωμοσύνη, όπως ακριβώς τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, προσφέρει στον εγκέφαλο μας πολύτιμους νευροδιαβιβαστές όπως η Σεροτονίνη (η ορμόνη ευτυχίας και ικανοποίησης) και Ντοπαμίνη (η ορμόνη της ευχαρίστησης και παρακίνησης).


Παίξτε τα Παιχνίδια Επίγνωσης και ανεβάστε κατακόρυφα την επίγνωση σας!